Va rugam sa va logati mai intai. Gasiti zona de login in partea stanga
Localizarea aproximativa, la nivel de localitate
Descrieri/Comentarii
danarta / 17-Aug-2009
„Biserica cu Moartea”, biserică blestemată! # Cei care încearcă să şteargă pictura cere o reprezintă pe Doamna cu Coasa sunt sortiţi pierii
Dacă spui Biserica, te gândeşti la sfinţi pictaţi, la scene biblice şi te cuprinde o stare evlavioasă. Ei, bine, când spui Biserica din Moşoaia parcă te cuprind fiorii, şi asta pentru că nu-ţi pot veni în minte decât picturile mai puţin obişnuite de pe ziduri. Este vorba de “Biserica cu Moartea” şi asta pentru că pe unul dintre ziduri în exterior se înfăţişează îngerul morţii. Practic, aceasta este pictată şi se afla pe ziduri de sute de ani. Chiar dacă au fost persoane care au încercat să şteargă picturile, „curajoşii“ au avut mult de suferit, iar legendele spun că au fost oameni care chiar au decedat. Sunt credincioşi care cunosc aceste legende şi se tem chiar să vorbească de frică să nu-i lovească vreun blestem.
„Biserica cu Moartea“
La nici 10 kilometri de Piteşti se afla comună Moşoaia. În această comună este un sătuc, Ciocănăi, a cărui biserica este de-a dreptul înspăimântătoare. Cum cobori spre satul Ciocănăi, într-o vale se afla un lăcaş de cult ce poarta Hramul Sf. Nicolae şi Adormirea Maicii Domnului. Majoritatea argeşenilor o cunosc însă sub denumirea de „Biserica cu Moartea“, şi asta pentru că pe zidul care se vede de la stradă se afla o pictură care întruchipează Moartea, un inger şi un diavol. Este singura pictura de pe biserica. “Această biserică a fost ridicată în 1840 şi este un monument istoric. Trebuie menţinută aşa cum este şi un trebuie modificat nimic din aspectul ei. Sunt mulţi vizitatori care vor să vadă pictura din exteriorul bisericii. Multora dintre ei li se face frică, dar acesta este un semn lăsat de la Dumnezeu şi un avem de ce ne teme. Se zice că prin această pictură ni se reaminteşte că nu suntem nemuritori”, ne-a povestit Mihai Ghiţă, unul dintre oamenii care timp de câţiva ani a slujit la acest lăcaş sfânt.
A vrut să şteargă „Moartea“ şi a murit
Oamenii din Satul Ciocănăi se feresc însă să vorbească de „Biserica cu Moartea“. Unii dintre ei ştiu doar că un de mult timp unul dintre localnici a vrut să şteargă “Moartea” dar la doar două zile acesta a şi murit. “Acum câţiva ani un vecin de al meu, Ilie Catrina, a plecat noaptea de acasă cu gândul să şteargă pictura de pe zidul bisericii. A ajuns lângă ea şi a spoit-o cu alt văr să nu se mai vadă nimic. Noi îl ştiam un om sănătos fără probleme de sănătate, dar la nici două zile de la fapta sa a murit. Majoritatea oamenilor credem că motivul pentru care s-a prăpădit a fost chiar ce spune legenda, adică, cei care încearcă să şteargă “Moartea” îşi vor pierde viaţa la scurt timp. Şi preotul din acea vreme credea la fel şi spunea că nu ar fi trebuit să facă aşa ceva că acela este un lucru sfânt. Acum fiecare om care ştie istoria bisericii crede ce vrea”, îşi amintea Mihai Ghiţă.
Desenul nu poate fi şters
“Biserica cu Moartea“ este monument istoric şi datează încă din 1840. Acum, se afla în plin proces de renovare, dar cu toate acestea, în fiecare duminică şi la sărbătorile religioase, se ţin slujbe în lăcaşul de cult. Clădirea va fi restaurată peste tot, iar un singur pictor încearcă să refacă pictura cu Moartea chiar pe unde a fost făcută prima dată. De altfel, bătrânii din sat spun că nimeni nu are curajul să atingă pictura, iar cei care vor să o fotografieze trebuie să aibă mare credinţă în Dumnezeu, altfel poza va ieşi alb-negru, şi nu în culori, aşa cum ar trebui. Sătenii spun că foarte mulţi turişti au vrut să o fotografieze, dar la foarte puţini desenul a ieşit în culori, exact aşa cum este pictat pe zidul estic al bisericii. „Această biserică are într-adevăr o legendă mai mult sau mai puţin veridică, dar ca oricare legenda cred că are şi un sâmbure de adevăr. Legenda spune că desenul acela cu Moartea nu poate fi şters. După cum am spus au fost oameni care au încercat. În ultima perioadă nu a mai făcut nimeni un act de vitejie să şteargă desenul şi asta pentru că celor mai mulţi le este frică să un păţească ce a păţit şi Ilie Catrina”, completează Mihai Ghiţă. Cu toate aceste legende şi zvonuri, argeşenii s-au obişnuit, iar acum teama a fost înlocuită de curiozitate, de aceea tot mai mulţi turişti vin să vadă celebrele picturi de pe zidurile bisericilor.
Va rugam sa va logati mai intai. Gasiti zona de login in partea stanga
Descrieri/Comentarii